Koffie met kennis

Lezingencyclus ‘Koffie met Kennis’

Onder het genot van een lekkere kop koffie of thee ontmoet je in de lezingencyclus ‘Koffie met Kennis’ anderen rond een thema. En natuurlijk doe je dan ook wat kennis op. Alle onderwerpen hebben te maken met ouder worden.

Wanneer:
Een maal per maand op de vrijdagmiddag van 13.30 uur tot maximaal 15.30 uur

 

Kosten:
Deelname incl. koffie/thee kosten €4,00; te voldoen bij aanvang.

De toegang is gratis voor Vrienden van HCB en de HCB-vrijwilligers.

Aanmelden kan tot en met de dinsdag voorafgaande aan de geplande lezing.

Gebruik daarvoor het aanmeldformulier: KLIK HIER

Deze activiteit valt niet onder een abonnement.

Wil je dit als PDF bestand lezen: KLIK HIER


Bewegen maakt je happy!

Datum: 1 november 2019
Spreker: Mieke Daniëls:
Docent geheugentraining, sportdocent

Mieke Daniëls laat ons zien waarom bewegen ons happy maakt en wat de positieve effecten daarvan zijn op onze gezondheid en ouder worden.

Allemaal willen we oud worden maar niemand wil oud zijn. Hoe kunnen we het verouderingsproces vertragen en de kwaliteit van leven vergroten? Aan de hand van de pijlers beweging, geheugen, sociale contacten en voeding vertelt Mieke Daniëls bij elk onderdeel het belang van prettig oud worden. Hoe werkt het verouderingsproces en wat kun je zelf doen om op een prettige manier oud te worden. Ze geeft praktische tips hoe je het geheugen actief kunt houden. Ze laat voorbeelden zien van nuttige en makkelijk uit te voeren lichaamsoefeningen en tenslotte geeft Mieke eenvoudige en goedkope ideeën voor gezonde voeding.


Alles over mantelzorg

Datum: 29 november 2019
Spreker: Veerle Slosse:
Coördinator Steunpunt Mantelzorg  (ContourdeTwern)

Ben je mantelzorger? En kun je wel wat hulp gebruiken? Of wil je juist iets betekenen voor mantelzorgers? Kom dan naar de voorlichting van Veerle Slosse. Ze werkt als Coördinator Steunpunt Mantelzorg voor ContourdeTwern. Tijdens de bijeenkomst beantwoordt ze vragen over mantelzorg. Wat is het precies? En waar kun je terecht voor hulp? Ook geeft Veerle informatie over verschillende handige aanpassingen (automatisering) in huis waardoor mensen langer thuis kunnen wonen. Tijdens de voorlichting is er ook een mantelzorger die zijn ervaringen deelt en vragen beantwoordt.


Nut en mogelijkheden van een levenstestament

Datum: 10 januari 2020
Spreker: Monique Kniest:
Notaris (kantoor van ’t Hooft & van Rosmalen)

Met een levenstestament wijst u aan wie namens u belangrijke beslissingen neemt als u dit zelf door bijvoorbeeld ziekte of andere omstandigheden niet meer zelf kan doen. Denk bij ziekte ook aan plotselinge (tijdelijke) ziektes zoals een beroerte, hersenbloeding, verkeersongeluk of andere omstandigheden die niets met ouderdom te maken hebben.

Het maken van een levenstestament kan zinvol en verstandig zijn. Daarmee geeft u, u zelf namelijk de geruststelling dat alles goed geregeld wordt als u zelf uw eigen zaken niet meer kunt regelen. Een levenstestament laat u de regie over uw eigen leven in eigen handen houden. U kunt het levenstestament zien als een document dat u naast een testament maakt. Het levenstestament werkt tijdens uw leven en een testament werkt nadat u bent komen te overlijden. In uw levenstestament bepaalt u zelf wie uw zaken regelt of medische belangen behartigt als u dat zelf niet meer kunt, bijvoorbeeld door dementie of een ongeval.

Met het levenstestament houdt u zelf de regie, ook onder moeilijke omstandigheden.

Het is belangrijk het levenstestament te regelen als u nog in staat bent zelf beslissingen te nemen en niet pas als u niet meer wilsbekwaam bent, want dan is dit niet meer mogelijk. Met andere woorden: wacht er niet te lang mee.


Afscheid nemen met aandacht.

Datum: 7 februari 2020
Sprekers: Marja Konijn:
Psycho-sociaal therapeut (Bedrijf SaraMare, Boxtel)

In deze lezing zal Marja haar ervaringen in het werken in een hospice met u delen. Over stervensbegeleiding van terminale mensen en hun familie.

In haar atelier worden met liefdevolle aandacht producten gemaakt om het afscheid met zachtheid en schoonheid te omringen. Om zo het afscheid meer persoonlijk te maken en dat iemand nog iets van zichzelf kan laten zien.

Er worden uitvaartwaden, kistkleden, cocons en allerlei accessoires gemaakt van natuurlijke materialen. Zij zal u vertellen over de op maat gemaakte producten waardoor ze een eigen uitstraling krijgen.

Als psycho-sociaal therapeut zal zij u ook meenemen in de mogelijkheden van rouwverwerking doormiddel van creativiteit.

Er zullen producten aanwezig zijn om een indruk te krijgen en ze te voelen.


Met warme woorden

Datum: 6 maart 2020
Sprekers: Judith Marechal
: Ritueel begeleidster Zonnedans, schrijfster en Trudy van Rooij-van Mill Tekstschrijfster en columnist

In gesprek met je kleinkind voor het levenseinde

Judith en Trudy geven uitleg over het denken over de dood door de jaren heen. Hoe werden kinderen vroeger bij de dood betrokken, en hoe gaat dat tegenwoordig? Waardoor is de relatie tussen grootouders en hun kleinkinderen anders dan vroeger?

Judith zag in haar werk als ritueelbegeleidster hoe belangrijk het is om op tijd met elkaar over de dood te praten en kleinkinderen dus te betrekken bij het levenseinde. Denk na over:
Wat wil je als grootouder als gedachtegoed aan je kleinkind meegeven? Welke kennis en ervaring wil je aan je kleinkind overdragen?
Zij zal dit illustreren met voorbeelden uit haar praktijk.

Trudy en Judith zullen daarnaast met de aanwezigen discussiëren aan de hand van vragen, stellingen en fragmenten uit hun boeken.

Judith Maréchal is en ritueelbegeleidster van Zonnedans. Ze schreef een boek met gedichten en verhalen over de dood. Doordat deze goed leesbaar zijn voor kinderen kunnen ze een mooi gesprek over de dood op gang brengen.

Trudy van Rooij is tekstschrijfster, bekend van de columns in Brabants Centrum. Ze schreef ook de roman ‘Zo heb je mij genoemd’. Dat gaat over de 94-jarige kruidenvrouw en boerin Helena.

Haar eeuwenoude geheime kennis kan zij niet overdragen aan haar kleindochter. Vanwege een familieconflict is het contact namelijk verbroken.

Het verhaal speelt zich af in de Geelders.


Gelukkig worden we oud! 

Datum: 20 maart 2020
Spreker: Diny Stolvoort Adviseur gerontologie

De vraag is zijn we daar zo gelukkig mee. Zoeken naar een gelukkig leven is van alle tijden. Religies gaven daarbij vaak de richting aan. Anno 2019 hebben wij de tradities veelal losgelaten en is stil staan bij geluk een hype geworden. Wij moeten nu zelf richting zoeken en geven om gelukkig oud te worden. In deze lezing staan we stil bij hedendaags onderzoek naar geluk. We kijken naar blauwe zones in de wereld waar mensen heel gelukkig oud worden. We gaan te rade bij oude tradities en kijken hoe we constructief en waardig oud kunnen worden.